top of page

Halka Tatlısı Yapımı

Tulumba tatlısı, Lokma ve Halka tatlısı, hepsi birbirinin aynısısı. Farkları ise şekilleri ve yöre insanlarının isimlendirmesi. İlk 13.yy’da El Bağdadi tarafından tarif edilmiş. Ortadoğu kökenli ama Anadolu’da da oldukça tutulmuş. İzmirliler Halka şeklinde tüketirken İstanbullular Saray Lokması adını vererek küçük silindirik şekliyle yemeyi tercih etmiş.

Günlük hayatta mutlaka şahit olmuşuzdur, ikram niyetiyle dağıtılan bir tatlıdır. Bir çok merasimde ya da yöresel festivallerde hayır amaçlı ücretsiz lokma tatlısı/tulumba tatlısı/halka tatlısı paylaşılır. Özellikle taze hazırlanması ve oracıkta pişirilmesi adettendir. Şerbet çok önemli bir tamamlıyıcısıdır. Kimi yörelerde kuru kuruya Pişi gibi peynirle yense de, genelde şerbetlisi tercih edilir. Farklı ‘katıkları’ denemekten çekinmemek lazım. Mesela kaymak, ince çekilmiş fıstık ve üzerine Şehri Maraş dondurması ile servis edilen versiyonunu denemenizi tavsiye ederiz.

Gelelim yapımına:

Mazemeler

§ Sıvıyağ: 1 su bardağı

§ Yoğurt: 1 su bardağı

§ Süt: 1 su bardağı

§ Yumurta: 2 tane

§ Kabartma Tozu: Yarım paket

§ Vanilya: 1 paket

§ Tuz: bir tutam

§ İrmik: 3 yemek kaşığı

§ Limon Suyu: Yarım ‘bardak’

§ Un: Yarım kg

Şerbetsiz olmaz :

§ Şeker: 1 kg

§ Su: Yarım litre

§ Bir dilim Limon

Kızartmak için :

§ Sıvıyağ: Kızartacağınız kabın derinliğine göre ayarlayın

Yapılışı

1) Şerbeti yapmak çok kolay. Tüm şerbet malzemelerini aynı kaba ekleyip 15 dk kaynatıyoruz. Kalın bir kıvam elde edince ‘oldu’ diyoruz. Sonrasında şerbeeti soğutmamış şart. Buzdolabında bir gün bekletiyoruz.

2) Sıra tatlının kendisinde. Hamur hazırlayarak başlıyoruz. Tüm malzemeleri yine bir kapta toplayıp elimizle yoğuruyoruz. Sonra hamuru yaklaşık bir saat mayalayalım. Sıkma aparatımızın olduğunu var sayıyorum. Yoğurduğumuz hamuru sıkma aparatına doldurup orta derecede yanan yağın içine halka şekilde sıkalım.

Ocağımızın sıcaklığı/ayarı orta derecede olmalı. Halkaların dışı da içi de güzel pişsin. İyi kızarmış halkaların dışı çıtır çıtır ve biraz sert olur. Halkaları arada bir çevirelim ki önlü arkalı eşit kızarmış olsun. Sonra kızaran halkaları soğuk şerbetin içine atıp 10 dakika kadar bekletip çıkartalım.

Artık yemeye hazır!

Püf Noktası : Limon suyu ne işe yarıyor diye sorabilirsiniz.. Hamuruna limon suyu katılmış tatlılar kızartılınca dışı daha çıtır olur. Yumuşaması da kolay olmaz.

Kaynakça: http://leylaileyemeksaati.com/halka-tatlisi/

578 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page