top of page

Gelato Dondurması Nedir?

Namı diğer Roma dondurması. Gelato İtalyanca’da Dondurma demektir. Soğukken kaymak kıvamındadır ama dolaptan çıkarıldığı anda eriyemeye başlar. 1900’ların başında İtalyan endüstrisinde makinalarıyla büyük bir sektör haline gelir. Dayanma süresi 2-3 gün olduğundan satıcılar yerinde yap-sat modeliyle çalışır. Dünyanın en büyük dondurma fuarı Sigep Gelato dondurma dünyasının buluşma noktasıdır. Maraş donduması sevdalısı olmasam 2015’teki ziyaretimizde bizim bile aklımızı çelmişti. Envai çeşit dondurma yapım makinaları ve artisan dondurmalarla karşılaşabilirsiz.

Peki Maraş Dondurmasından ne farkı vardır? Öncelikle daha az yağ ve hava içerdiğinden daha yumuşaktır. Roma dondurmasını rahat rahat yiyemezsiniz. Hep bir koşturmacası içinde oluruz yerken. Durmadan eririr, hele külahta akar da akar. Tabakta şekerli suya dönüşür. İçindeki şeker oranı da yüksektir. Sahlep yerine yüksek şeker ve kremayla kıvam verilir. Bu yüzden meyveli gelatolar sorbeye benzer. Belki de Gelatoyu donmuş sorbe diye bile tarif edebiliriz. Raf ömrü en fazla 2-3 günlük olduğundan yaz aylarında zehirlenme vakaları görebilir. Bütün bunlara rağmen taze meyve orası yüksek tutulursa aroması güzeldir.

Gelato yapımında üç temel baz vardır: beyaz baz, sarı baz ve çikolatalı baz. Bunlar farklı çeşnilerle çeşitlendirilir. Beyaz baz; süt ve şekerdir. Sarı baz; beyaz baza yumurta sarısı eklenmiş halidir. Çikolatalı baz ise beyaz baza kakao eklenmesinden elde edilir.

Bu bazlar gelatonun ilk adımıdır. Akabinde hangi çeşnileri kullanıcığımızı seçeriz. Gelato yapımında zaman alan ve önemli olan bir konuda bazı dinlendirmektir. Ev yapımı cheesecake’lerde olduğu gibi 1 gün dolapta bekledikten sonra bazların da lezzeti artar. Bazlar zaman zaman 48 saat kadar da bekletilebilir ve daha sonra Gelato haline getirilir. İyi bir gelato dinlendirilmiş bir baz ile, taze malzemelerin karışımının, günlük sunulmasıyla mümkündür.

İtalyanlar ülkelerinde Sahlep ve Ahir dağının keçi sütünden mahrum oldukları için mecburen gelato tarzı dondurmayı meydana getiriyorlar. Oysa Şehri Maraş dondurmalarının doku, aroma, dayanıklılık ve besin zenginliği açısında daha üstün olması su götürmez bir gerçektir.

Keza Türk tatlıları da doku ve lezzet olarak olarak gelatodan ziyade Sade veya Sakızlı Maraş dondurmasıyla yenmeye uygundur. En güzel eşlikçisi tarçını da unutmamak gerekir.

411 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

留言


bottom of page